Budeme potrebovať:
1 kg – hladká múka
500 g – margarín alebo maslo
400 ml – kyslá smotana
štipka – soľ
Ďalej budeme potrebovať:
200 g – lekvár
žĺtok na potretie
práškový cukor na posypanie
Postup:
1.
Zo surovín na cesto spracujeme guličku, ktorú odložíme do chladničky na minimálne 2 hodiny. Najlepšie je cesto pripraviť večer a druhý deň piecť.
2.
Po odležaní cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme na tenký plát, ktorý nakrájame na širšie pásiky. Na jednu polovicu navrstvíme lekvár, druhú stranu potrieme žĺtok a preložíme. Jemne kraj zatlačíme a ostrým nožom nakrájame na menšie obdĺžniky.
3.
Preložíme na papierom vyložený plech a pečieme pri teplote 200 stupňov cca 15 minút. Hneď keď chytajú zlatú farbu, vyberáme z rúry. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.
Zdroj: Coolinarika