Budeme potrebovať:
Cesto:
250 ml – mlieko
štipka soli
2 ks – žĺtka
100 g – hera
500 g – hl. múka
100 g – cukor
1/2 kocky – droždie
1 lyžica – rum
Tvarohová plnka:
250 g – tvaroh
1/2 bal. – vanilkový puding
cukor podľa chuti
prípadne mlieko na zriedenie
Posýpka:
100 g – krupicový cukor
100 g – hrubá múka
100 g – maslo
Suroviny na dokončenie:
ríbezle alebo iné ovocie
vajíčko na potretie
Postup:
1.
Najprv si urobíme kvások: do vlažného mlieka dáme cukor, rozdrobené droždie, rum a lyžicu múky. Necháme štvrť hodiny odpočinúť.
2.
Do múky vmiešame soľ, kvások, heru a žĺtka a spracujeme na hladké cesto.
3.
Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 1,5 hodiny vykysnúť.
4.
Náplň pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Hustotu upravíme mliekom tak, aby šiel tvaroh vytlačiť z vrecúška na zdobenie.
5.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na 0,5 cm placku, vykrojíme pohárikom kolieska, ktoré uprostred trochu stlačíme. Na každé koliesko vytlačíme tvaroh a doprostred dáme ríbezle.
6.
Posýpku vytvoríme miešaním všetkých surovín medzi prstami. Koláčiky posypeme posýpkou, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatista.
Zdroj:NejRecept.cz