Sušienky plnené vynikajúcim orieškovým krémom. Najlepšie je sušienky dobré pripraviť pár dni vopred, aby sušienka zmäkla a spojila sa s orieškovým krémom.
Potrebujeme:
sušienky:
150 g maslo
250 g hladká múka
100 g mletej lieskové oriešky
100 g práškový cukor
1 bal.vanilkový cukor
1 ks vajce
krém:
100 g mleté lieskové oriešky
100 g maslo
100 g práškový cukor
1 lyžica rum
Na ozdobu:
4 lyžice marmeláda
1 lyžica rum
100 g celé lieskové oriešky
práškový cukor na posypanie
postup:
- Múku zmiešame s cukrom, s nakrájaným maslom, mletými lieskovými orieškami a vajíčkom. Dôkladne spracujeme hladké cesto, ktoré odložíme na hodinku do chladničky.
- Rúru predhrejeme na 175 stupňov a pripravíme plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom na pečenie.
- Cesto rozvaľkáme na tenký plát, z ktorého vykrajujeme kolieska a poukladáme ich na plech. Dáme piecť na cca 8-10 minút.
- Maslo vymiešame s cukrom a rumom do peny, pridáme mleté lieskové oriešky a ešte raz krátko prešľháme.
- Každé druhé koliesko potrieme plnkou a zlepíme čistým kolieskom.
- Marmeládu s rumom ohrejeme a odstavíme. Na každý koláčik malou lyžičkou navrstvíme ohriatu marmeládu, položíme celý lieskový oriešok a odložíme na tmavé miesto do krabičky. Najlepšie je nechať koláčiky odpočívať 2-4 dni, vtedy krásne zmäknú. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Zdroj: coolinarika com