Budeme potrebovať:
Cesto:
500 g – hladká múka
1/2 bal. – prášok do pečiva
štipka soli
1 ks – bielka
150 g – práškový cukor
150 g – maslo
150 g – kyslá smotana
2 lyžice – rum
Krém:
600 ml – sladká smotana (15 percentná)
600 ml – mlieko
150 ml – Baileys likér
150 g – kr. cukor
150 g – biela čokoláda
150 g – nugátový krém (podobný nutelle)
150 g – mleté lieskové orechy
1/2 lyžičky – perníkové korenie
2 bal. – nugátový puding
100 g – kukuričný škrob
200 g – maslo
Glazúra:
200 g – biela čokoláda
3 lyžice – olej
3 lyžice – mlieko
150 g – mleté lieskové orechy
1 lyžička – škorica
Postup:
1.
Bielka si vyšľaháme spolu s mäkkým maslom a štipkou soli. Keď dostaneme nadýchanú hmotu, pridáme po lyžiciach cukor. Mixérom miešame a následne pridávame kyslú smotanu a rum. Do dôkladne vyšľahanej hmoty pridávame múku, ktorú sme si vopred zmiešali s práškom do pečiva. Pripravené cesto si odložíme do chladničky na 1 hodinu.
2.
Odležané cesto si na pracovnej doske (alebo silikónovej podložke) rozdelíme na 6 častí a rozvaľkáme. S cestom by ste nemali mať žiadne problémy – je hladké a nemalo by sa trhať. (Rozmer jedného cesta je cca 30 x 40 cm).
3.
Pripravené cestá si upečieme pri teplote 180 stupňov na plechu, ktorý sme si vystlali papierom. Pečieme cca 4-5 minút.
4.
Upečené necháme vychladnúť, prípadne orežeme kraje.
5.
Pripravíme si krém. Lieskové orechy si pomocou mixéra rozšľaháme na maslo, pridáme perníkové korenie a následne pridávame likér a 300 ml mlieka, v ktorom sme si rozpustili bielu čokoládu. Spojíme a ďalej pridávame nugátový krém. Vo zvyšnom mlieku si rozmiešame pudingový prášok, kukuričný škrob a cukor. Pridáme smotanu a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť.
6.
Maslo si vymiešame do peny a postupne pridávame uvarený puding striedavo s orieškovou hmotou. Takto pripravenú hmotu si rozdelíme na 6 častí do misiek a zakryjeme ich fóliou, aby sa nám na vrchu nevytvorila kôra. Odložíme do chladničky na pol hodinu.
7.
Môžeme vrstviť. Na každý upečený plát si navrstvíme plnku a ukladáme na seba. Nemusíme stláčať, stačí pekne uhladiť. Koláč odložíme do chladničky alebo na chladné miesto a necháme odstáť celú noc – tak dokonale zmäkne a bude vláčny.
8.
Na druhý deň si pripravíme glazúru – bielu čokoládu si rozpustíme, pridáme olej, mlieko a spojíme. Navrstvíme na koláč a pekne uhladíme. Na panvici si opražíme mleté orechy, ktoré posypeme škoricou a zamiešame. Nasypeme ich na čokoládovú polevu, ktorá ešte nestuhla.
9.
Nakrájame na úhľadné rezy a podávame.
Dobrú chuť!
Zdroj: coolinarika.com