Tento recept sa hodí vždy, keď je návšteva za rohom a vy nemáte pripravený dezert. Krok za krokom vám predstavíme skvelý recept na koláč s vanilkovým pudingom, bielou čokoládou a jahodami. Pokiaľ radi maškrtíte a zároveň ste vášnivým kuchárom či kuchárkou, budete mať z receptu dozaista radosť.
Potrebujeme:
Na cesto:
3 vajcia
100 g cukru
8 g vanilkového cukru
100 ml rafinovaného slnečnicového oleja
100 g hladkej múky
10 g prášku do pečiva
Na puding:
1 liter mlieka
3 vrecká vanilkového pudingového prášku (105 g)
7 lyžíc cukru
100 g bielej čokolády
100 g masla
Na jahodovú vrstvu:
500 g jahôd
1 vrecúško prípravku Gelfix 2:1
500 ml vody
3 lyžice cukru
Koláč sme pripravili v obdĺžnikovej forme s rozmermi 20 x 30 cm.
Postup:
1. Pripravte si cesto: Vajcia, práškový cukor a vanilkový cukor šľahajte mixérom a postupne zvyšujte rýchlosť po dobu 5 minút.
2. Pridajte rafinovaný slnečnicový olej a preosiatu múku spolu s práškom do pečiva. Veľmi dobre premiešajte metličkou, aby ste sa vyhli hrudkám.
3. Cesto preneste na maslom vymastený plech a rovnomerne ho rozotrite.
4. Pečte 20 minút v rúre predhriatej na 200 °C. Skontrolujte prepečenie špáradlom.
5. Nechajte koláč úplne vychladnúť.
6. Pripravte puding: Mlieko nalejte do hrnca s hrubým dnom. Pridajte vanilkový pudingový prášok a cukor. Miešajte metličkou do hladka.
7. Puding varte 30 sekúnd od varu, kým nezhustne, na miernom až strednom ohni za stáleho miešania.
8. Puding stiahnite z ohňa. Ihneď vmiešajte bielu čokoládu nalámanú na kúsky a maslo. Veľmi dobre premiešajte, aby sa úplne rozpustili.
9. Puding rovnomerne rozotrite na upečené cesto a nechajte vychladnúť.
10. Pripravte si jahodovú vrstvu: Jahody nakrájajte na kúsky a rovnomerne ich rozprestrite po povrchu vychladnutého pudingu.
11. Gelfix, cukor a vodu dajte do hrnca. Výslednú zmes za stáleho miešania varte 1 minútu od začiatku varu.
12. Potom ju odstavte z ohňa a nechajte ju 5 minút vychladnúť. Aby bola čistá, odstráňte penu z povrchu.
13. Nalejte ju na povrch koláča a rovnomerne ju rozotrite.
14. Koláč uložte na 3 hodiny do chladničky. Dobrú chuť.