Makovo orieškový zázrak, je absolútne bez múky s krémovou plnkou s jahodami a želatína na vrchu. Koláč na letné dni ako stvorený. Je ľahký, osviežujúci a pritom nenáročný.
Potrebujeme:
cesto:
100 g maslo
120 g Kr. cukor
1 bal.vanilkový cukor
štipka soľi
4 ks žĺtky
150 g mletý mak
70 g mleté lieskové orechy
4 ks bielky
1 lyžica olej
krém:
200 g jemný tvaroh
100 g práškový cukor
1 bal.vanilkový cukor
500 ml smotana na šľahanie
1 ks citrón
1 bal.želatína
jahody na vrch
postup:
- Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Maslo vymiešame s Kr. a vanilkovým cukrom do peny a postupne pridávame jedno žĺtko po druhom. Dôkladne mixérom vyšľaháme a postupne pridávame mletý mak, mleté lieskové orechy a olej. Nakoniec vareškou jemne vmiešame ušľahaný sneh z bielkov.
- Pripravené cesto navrstvíme na plech o veľkosti 20 x 30 cm, ktorý sme vopred vymazali maslom a vysypali múkou. Pečieme pri teplote 170 stupňov cca 20 minút.
- Krém: Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku, pridáme cukor, vanilku, šťavu z 1/2 citróna a nastrúhanú kôru. Nakoniec primiešame lyžicou jemný tvaroh a spojíme.
- Na upečené cesto navrstvíme pripravený krém, naukladáme na polovicu prekrojené jahody a mierne ich vtlačíme do krému.
- Želatínu si pripravíme podľa návodu na obale a zalejeme jahody. Odložíme do chladničky stuhnúť a podávame. Dobrú chuť!
Zdroj: coolinarika com