Makovo višňové mini koláčiky, ktoré sú tradičné hlavne na Vianoce. Priznám sa, my doma ich robievame aj mimo Vianoc, máme ich radi, pretože sú plné maku a keď natrafíte na višňu, tá chuť je božská. Na prípravu vôbec nenáročný recept, takže sa hodí aj pre začiatočníčky v pečení.
Potrebujeme:
cesto:
250 g hladká múka
120 g maslo
100 g práškový cukor
1 ks vajce
štipka soli
1/2 lyžičky prášku do pečiva
Plnka:
100 g mletý mak
60 g práškový cukor
1 bal.vanilkový cukor
500 ml mlieka
150 g višne
podľa chuti škorica
Postup:
- Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme guľu, ktorú odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu. Poriadne ju zabaľte do potravinárskej fólie, aby cesto nevyschlo.
- Kým cesto odpočíva v chladničke, pripravíme plnku. Mlieko ohrejeme v hrnci na miernom ohni. V druhej miske zmiešame cukor, vanilku, škoricu (ak nemáte radi, nemusíte pridávať), pridáme aj odkvapkané višne (ak sú zavárané alebo mrazené) a túto zmes zalejeme teplým mliekom. Všetko premiešame a odložíme nabok.
- Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, nakrájame na prúžky. Na jednu polovicu navrstvíme plnku a opatrne preložíme. Prstami jemne zatlačíme kraj, aby sa pri pečení neotvoril.
- Plech vyložíme papierom na pečenie, preložíme celý pásik (spoj môžete položiť dole, aby ste mali istotu, že sa pri pečení valček nerozíjde). Nakrájame na cca 1-2 cm kúsky (podľa toho aké veľké chcete koláčiky) a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov dozlatista.
- Upečené koláčiky jemne posypeme práškovým cukrom a podávame.
Zdroj: citromhab hu