Tento koláč jednoducho musíte vyskúšať, počas pečenia cesto nestvrdne, ale ostane krásne vláčne.
Dodáva tomu šmrnc aj nutela ktorá je pre deti veľkým lákadlom (a nie len pre deti).
Potrebujeme:
cesto:
400 g hladká múka
180 g práškový cukor
200 g maslo
1 ks vajce
1 ks žĺtok
1 lyžička sušené droždie
1 lyžička vanilková esencia
plnka:
750 g/ 1 ks / Nutella
Postup:
- Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie s priemerom 28 cm. Dno vyložíme papierom na pečenie a rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
- Všetky suroviny na prípravu cesta zmiešame v miske a vymiešame hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 1 hodinu.
- Odležané cesto na pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a cestom vyložíme dno formy. Vyvýšime aj kraje, aby nutella nevytiekla. Zvyšné cesto nevyhadzujeme, ale znovu spracujeme do guľôčky, ktorú rozvaľkáme na plát s hrúbkou 2-3 mm a radielkom nakrájame prúžky.
- Nutelu rozpustíme vo vodnom kúpeli a nalejeme ju na cesto. Na vrch uložíme prúžky cesta, ktoré ukladáme tak, aby sme vytvorili mriežku. Odložíme do chladničky na 15 minút a potom koláč zakryjeme alobalom a dáme piecť po dobu 25 minút.
- Po 25 minútach stiahneme alobal a pečieme ďalších 10 minút. Upečený koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Vrch ozdobíme práškovým cukrom.
Zdroj: giallifferano it