Potrebujeme:
korpus
1/2 hrnčeka drvených mandlí (vlašské, či pekanové orechy tiež poslúžia)
1/2 hrnčeka mäkkých datlí bez kôstok
¼ lyžičky soli
náplň
1 a ½ hrnčeka kešu orechov namočených cez noc vo vode (alebo aspoň 5 hodín)
šťava z dvoch citrónov
1 lyžička vanilkového extraktu
1/3 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
1/3 hrnčeka medu (vegáni použijú sirup z agáve)
1 hrnček malín
postup:
Krok 1 Oriešky a datle dáme do mixéra spolu so soľou a nahrubo rozmixujeme. Hmota musí držať, takže skúste nabrať trochu zmesi lyžičkou a spraviť z nej v dlaniach guličku. Ak zmes drží pohromade, je všetko perfektné. Zmes vyberieme a natlačíme na dno okrúhle formy na pečenie.
Krok 2 Rozohrejeme kokosový olej a med v hrnci len za miernej teploty aby sa nevytratili vitamíny. Ide len o to, aby sa všetko rozpustilo.
Krok 3 V mixéri rozmixujeme všetky ingrediencie na náplň okrem malín.
Krok 4 2/3 krému vylejeme do formy na pečenie na vrstvu orieškov a datlí. Stačí od oka, nemusíte si dávať prílišný pozor. Krém zarovnáme stierkou. Do zvyšnej tretiny krému, ktorý je v mixéri, pridáme maliny a rozmixujeme do hladka. Krém nalejeme opäť do formy a zarovnáme stierkou. Dáme do mrazničky, kým tortu nestuhne.
Krok 5 Tortu vyberieme z mrazničky 30 minút pred podávaním. Pomocou noža, ktorý nahrejeme pod prúdom horúcej vody tortu nakrájame. Podávame len tak, alebo s ovocím. Nedojedenú tortu dáme opäť do chladničky, ale pochybujeme, že budete mať čo do chladničky vracať. Dobrú chuť.
zdroj:www mynewroots org