Sviatočné rezy s dvomi plátmi cesta ktoré okúzlia každého, vrátane vás!
Potrebujeme:
cesto:
300 g hladká múka
1,5 lyžičky prášok do pečiva
100 g práškový cukor
štipka soľ
200 g studenej maslo
4 ks žĺtky
Žĺtkový krém:
600 ml mlieko
3 lyžice hladká múka
3 lyžice kukuričný škrob
2 ks žĺtky
1 bal.vanilkový cukor
100 g Kr. cukor
200 g maslo
Bielkové cesto:
6 ks bielky
150 g kr.cukor
2 lyžice kukuričný škrob
Ďalej budeme potrebovať:
marmeláda podľa chuti
nasekané vlašské orechy
postup:
- Múku preosejeme cez sito spolu s práškom do pečiva a práškovým cukrom. Pridáme štipku soli, studené maslo, nakrájané na malé kúsky a ručne vymiešame cesto, do ktorého postupne pridáme jeden žĺtok po druhom. Cesto necháme odležať v chladničke minimálne pol hodinu.
- Do mlieka pridáme hladkú múku, škrob, žĺtky, vanilkový a Kr. cukor a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Maslo vymiešame mixérom do peny a postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý puding.
- Odležané cesto rozvaľkáme na cca 4 mm a upečieme. Pečieme pri teplote 180 stupňov do zlata a upečené cesto potrieme marmeládou.
- Bielky vyšľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme kukuričný škrob. Sneh navrstvíme na plech, rovnomerne ho rozotrieme a posypeme nasekanými orieškami. Pečieme cca 30 minút pri teplote 160 stupňov. Upečené cesto necháme vychladnúť a potom ho prekrojíme na polovicu.
- Na upečené cesto potreté lekvárom položíme polovicu bielkového cesta, navrstvíme krém, ktorý pekne uhladíme, položíme druhý plát cesta potretý marmeládou a položíme bielkové cesto. Necháme v chladničke odstáť, najlepšie nechať odpočívať koláč v chladničke celú noc a potom nakrájame úhľadné rezy a podávame.
zdroj: Coolinarika com