Marinované špízy v mede a pive!

gri

 Pripravte si chutné grilované špízy pre celú Vašu rodinu. Marinádu som si vyrobil z čierneho piva, cesnaku a poviem Vám, že už počas prípravy voňala neskutočne. Striedavo vrstvím mäso, papriku, masť, cibuľu na špíz. Samozrejme, môžete pridať čokoľvek, čo máte doma v chladničke.

Potrebujeme:

400 g bravčové mäso
3 klinčeky
Cesnak
2 lyžice tekutý med
1 lyžička sladká mletá paprika
120 ml čierne pivo
2 lyžičky Dijonská horčica
50 ml  sójovéj omáčky
1 lyžička čerstvo rozdrvené čierne korenie
3 ks šalotky
podľa chuti Himalájska soľ
1 ks paprika
1 ks zelené alebo žlté korenie
2 ks cibuľa
100 g slanina alebo údená slanina
2  klobásy
1 lyžice maslo
1 lyžice oleja
2 lyžice masť

voda alebo vývar

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na kocky. Pretlačte cesnak, pridajte tekutý med, pivo, papriku, korenie, sóju, horčicu a všetko dôkladne premiešajte. Vložte mäso do misy, pridajte marinádu, dôkladne premiešajte, nádobu uzavrite a nechajte marinovať cez noc v chladničke.
  2. Papriku nakrájajte na väčšie kocky, mäso vyberte z marinády a striedajte s paprikami na kovových špízových ihliciach. Ak použijete drevené špízy, vopred ich namočte do vody. Na dno pekáča položte na plátky slaniny, cibuľu nakrájanú na osminy, klobásu nakrájanú na kolieska. Ak nám zostala paprika, pridáme ju tam. Vložte špízy, pridajte soľ, masť, pridajte trochu vody alebo vývaru (200 ml) a vložte zakryté do rúry. Pečte asi 40 minút.
  3. Potom rozložte, špízy otočte, zalejte pečením alebo pridajte ešte trochu vody a pečte ďalších 20 minút, kým nezmäknú.
  4. Na oleji a masti nechajte jemne nakrájanú šalotku zhnednúť, pridajte zvyšok marinády a nechajte variť 10 minút.
  5. Potom pridajte túto zmes k mäsu a nechajte ďalších 10 minút v rúre. Dobrú chuť.

You Might Also Like