Neuveriteľne nadýchaná parená buchta plnená slivkovým lekvárom, poliata vanilkovým krémom a posypaná makom. Na rozdiel od buchiet pečených na panvici táto je pripravená na pare.
Potrebujeme:
Na 4 porcie
Kysnuté cesto:
2 hrnčeky múky (250 g)
½ lyžičky soli
3 lyžice cukru (30 g)
12 g čerstvých kvasníc (alebo 1 lyžička instantného droždia)
2 lyžice rozpusteného masla (30 g)
½ hrnčeka teplého mlieka
1 rozšľahané vajíčko
citrónová kôra z 1 citróna
½ lyžičky vanilkového extraktu
Naplň:
½ hrnčeka lekváru (100 g)
1 lyžička rumu
Vanilkový krém:
2 žĺtky
1 lyžica kukuričného škrobu (8 g)
2 lyžice cukru (30 g)
2 lyžičky vanilkového extraktu
1 ¼ hrnčeka mlieka (300 ml)
¾ hrnčeka smotany na šľahanie 35% (180 ml)
Na vrch:
¼ hrnčeka mletého maku (25 g)
2 lyžice práškového cukru (15 g)
Postup:
Celkový čas prípravy: 135 min
Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou, 2 ½ lyžice cukru a citrónovú kôru. V malej mise vymiešajte kvasnice s ½ lyžice cukru do tekutej konzistencie. Prilejte mlieko a nalejte k múčnej zmesi. Pridajte vajíčko, rozpustené maslo a vanilkový extrakt. Mixérom, vareškou či rukou vymiešajte cesto, kým nebude hladké. Potrvá to približne 5-10 minút. Zakryte a nechajte kysnúť približne 1 hodinu pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Medzitým v malej mise zmiešajte lekvár a rum.
Pracovnú dosku si poprášte múkou a premiestnite naň vykysnuté cesto. Rozdeľte na štvrtiny. Z každého kúsku vytvorte guľu a následne sploštite. Doprostred naneste 1 veľkú lyžicu lekváru a zabaľte. Konce k sebe poriadne pritlačte, aby lekvár nevytiekol. Naplnené buchty položte na pomúčenú dosku, zakryte utierkou a nechajte kysnúť 30 minút.
Medzitým si pripravte vanilkový krém. V hrnci rozšľahajte žĺtky s cukrom, škrobom a vanilkovým extraktom. Primiešajte mlieko a smotanu a za súčasného miešania začnite zahrievať. Varte a miešajte približne 6 minút, kým krém nezhustne.
Vo veľkom hrnci priveďte trochu vody do varu, vložte paráčik, naňho vyskladajte vykysnuté buchty a na pare duste 15-17 minút pod pokrievkou. V malej miske zmiešajte mak s cukrom.
Po vybratí buchiet prepichnite vidličkou, aby mohla odísť para a buchty sa nescvrkli. Podávajte teplé, preliate vanilkovou omáčkou a posypané makom. Dobrú chuť.