Tri vrstvy plnky a každá iná, karamel, smotana a čokoláda. Tri nezabudnuteľné chute v jednom. Ak spravíte tento zákusok, budete vedieť prečo miliónový.
Potrebujeme:
Cesto (1 šálka = 250 ml):
1/4 šálky hnedý cukor
1 šálka Kr. cukor
3 a 3/4 šálky hladká múka
450 g maslo
1/2 lyžičky soľ
Karamelová vrstva:
1 lyžica morská soľ
2 šálky Kr. cukor
1 šálka smotana na šľahanie
220 g maslo
krém:
1/4 šálky hnedý cukor
1/2 šálky Kr. cukor
1,5 šálky hladká múka
2 lyžice smotana na šľahanie
1 šálka čokoládové lupienky
1 lyžička vanilkový extrakt
220 g maslo
1/2 lyžičky soľ
vrch:
1,5 šálky čokoládové lupienky
1 šálka smotana na šľahanie
1 lyžička vanilkový extrakt
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si formu na pečenie (33 x 23 cm), ktorú vyložíme papierom na pečenie.
- Maslo s cukrom vyšľaháme mixérom do peny a postupne pridáme múku a soľ. Pripravené cesto navrstvíme do formy a pekne uhladíme (trochu navýšime i kraja). Pečieme cca pol hodiny a necháme vychladnúť.
- Cukor v hrnci skaramelizujeme, pridáme maslo a odstavíme. Hneď pridáme smotanu a dôkladne spojíme. Na záver pridáme 1 lyžicu morskej soli. Jednu polovicu pripraveného karamelu nalejeme na upečené cesto a odložíme do chladničky stuhnúť minimálne na jednu hodinu. Druhú polovicu karamelu navrstvíme do sklenenej nádoby a odložíme do chladničky (spotrebujeme pri inom koláči alebo ako toping na zmrzlinu, palacinky, …).
- Maslo vymiešame s cukrom do peny, pridáme smotanu a vanilku. Dobre spojíme a potom pridáme múku a 1/2 lyžičky soli. Nakoniec vmiešame čokoládové lupienky (ak nemáme, môžeme použiť aj horkú čokoládu, ktorú nakrájame na drobno). Navrstvíme na stuhnutý karamel a pekne uhladíme.
- Na vrch si pripravíme čokoládovú polevu. Smotanu na šľahanie ohrejeme (nesmie nám vrieť) a odstavíme, pridáme čokoládu a vanilkový extrakt. Miešaním rozpustíme a navrstvíme na krém. Necháme stuhnúť. Dobrú chuť!
Zdroj: kevinandamanda.com