Dnes Vám predstavíme makové rožky s bohatou dávkou makovej náplne. Ak nemáte radi mak, pokojne použite lekvár, orechy, nutellu alebo tvaroh.
Potrebujeme:
450 gramov hladkej múky
pol lyžičky soli
180 gramov masla
1 žĺtok
25 gramov droždia
130 ml mlieka (môže byť teplejšie)
100 gramov cukru
40 gramov hrozienok
200 ml mlieka
250 gramov mletého maku
30 gramov strúhanky
vajíčko na potretie
Postup:
Na začiatku si pripravíme makovú plnku. V hrnci si zmiešame mlieko, cukor a hrozienka. Privedieme k varu a odstavíme. Postupne primiešavame mak a strúhanku a zmes necháme vychladnúť. Náplň si rozdelíme cca na 24 dielov.
Následne si pripravíme cesto. V miske si zmiešame múku, cukor, soľ a maslo. Rukami spracujeme cesto, ktoré bude drobivé a suchšie. Pridáme žĺtok a prilejeme teplejšie mlieko, ktoré sme si zmiešali s droždím. Teraz vypracujeme hladké cesto. Keď sa všetky ingrediencie spoja, zabalíme cesto do potravinárskej fólie a necháme ho postáť v chladničke minimálne polhodinu. Potom rozdelíme cesto na rovnaký počet guliek ako máme rozdelenú náplň.
Nasledujúci postup je taký, že si každú guľku rozvaľkáme na pomúčenej doske.
Hrúbka cesta by mala byť 2 milimetre. Na cesto položíme náplň a zabalíme.
Rožky by mali byť v strede hrubšie ako na koncoch.
Plech si vystelieme papierom na pečenie a rožky naukladáme vedľa seba. Vrch potrieme vajíčkom aj viackrát a dáme do rúry.
Pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov približne 10-15 minút, kým nie sú na povrchu zlatisté. Podávame na raňajky s mliekom alebo čajom, no skvelé sú aj ku káve. Dobrú chuť.
Zdroj: coolinarika.com