Jednoduché a chutné pečivo s vynikajúcou plnkou, ktoré naviac aj dobre vyzerá.
Potrebujeme:
cesto:
500 g polohrubá múka
50 g hera
50 g maslo
100 g práškový cukor
1 lyžička prášok do pečiva
1 bal.vanilkový cukor
150 ml mlieka
štipka soľ
2 ks žĺtky
citrónová kôra
Plnka:
2 ks bielky
200 g mletej mandle
2 bal.vanilkový cukor
130 g Kr. cukor
2 lyžice rum
citrónová kôra
Ďalej budeme potrebovať:
žlté potravinárske farbivo
300 ml mlieka
200 g Kr. cukor
1 lyžica rum
postup:
- Zo surovín na cesto si spracujeme hmotu, ktorá sa nelepí na ruky. Necháme v chladničke odležať cca 2 hodiny.
- Pripravíme si plnku. Bielka si vyšľaháme s vanilkovým a Kr. cukrom na tuhý sneh a postupne pridávame mleté mandle. Jemne premiešame a dochutíme rumom a citrónovou kôrou.
- Cesto si rozdelíme na malé guľôčky, ktoré rozvaľkáme a naplníme plnkou. Preložíme opačné strany do stredu a obrátime. Kraje jemne spojíme a ukladáme ich na plech. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 stupňov cca 20 minút.
- V miske si zmiešame mlieko s rumom, pridáme potravinársku farbu. Upečené citróny máčame v tejto zmesi a obaľujeme v cukre.
Zdroj: Coolinarika com