Tento fantastický dezert ku káve v sebe spája krémovú chuť smotanového syra, exotickosť horkej čokolády a neodolateľnú sladkosť karamelu! Vynikajúci, lahodne jemný.
Potrebujeme:
Na korpus:
200 g maslových sušienok
80 g masla
Na plnku:
500 g mascarpone
250 g práškového cukru
600 ml kyslej smotany
2 KL vanilkového extraktu
3 ks väčších vajec
Na dekoráciu:
100 g 80% horkej čokolády
150 g kryštálového cukru
50 ml 33% smotany
Postup:
1. Sušienky rozdrvte a zmiešajte s rozpusteným maslom. Túto zmes natlačte na dno formy s priemerom 26 cm vyloženou papierom na pečenie a dajte do chladničky.
2. Predhrejte rúru na 160 °C.
3. Pri príprave náplne zmiešajte mascarpone, cukor, kyslú smotanu a vanilkový extrakt. Nakoniec opatrne zašľahajte vajcia jedno po druhom. Nalejte na koláč a pečte v rúre asi 40 až 50 minút.
4. Nechajte koláč úplne vychladnúť a potom ho odložte do chladničky stuhnúť, ideálne cez noc.
5. Čokoládu na zdobenie rozpustite vo vodnom kúpeli a nechajte vychladnúť. Na panvici rozpustite cukor na karamel, zložte z ohňa a rýchlo zašľahajte smotanu na šľahanie.
6. Na povrch torty striedavo lyžicou nanášajte čokoládovú a karamelovú mriežku. Zdobený koláč dajte asi na 30 minút stuhnúť do chladničky a podávajte.
Dobrú chuť.