Koláč je veľmi vláčny a šťavnatý. Možno sa niekomu bude zdať zložitý s množstvom ingrediencií, ale nie je, nemusíte sa báť. Ak budete chcieť piecť na celý plech, zdvojnásobte všetky ingrediencie. Toto množstvo ingrediencií je do tortovej formy.
Potrebujeme na 8 porcií
cesto:
3 vajcia
75 g cukru
1/2 vanilínového cukru
150 g polohrubej múky
1 PL kakaa
1/2 prášku do pečiva
4,5 PL vlažnej vody
Ďalej potom:
cca 6 veľkých jabĺk
1 vanilínový cukor
mletá škorica
kúsok masla
Na krém:
1 vanilkový puding na varenie
250-300 ml mlieka
1-2 PL cukru krupice (podľa chuti)
1 kyslá smotana 1 smotana na šľahanie a stužovač šľahačky
kakao na posypanie
Alobal na vyloženie formy
Postup
Celkový čas prípravy: 45 min
Formu alebo plech vyložte vrátane stien alobalom. Dno vymažte maslom, posypte vanilínovým cukrom a škoricou. Jablká nahrubo nastrúhajte a rozprestrite na posypané dno, trochu stlačte. Vrstva by mala byť cca 2cm.
Vajcia vyšľahajte s cukrami do peny, prilejte vlažnú vodu a postupne prisypávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom a zľahka dôkladne premiešajte. Vlejte na jablká a vložte do rúry vyhriatej na 220 stupňov na cca 15-20 minút. Ak je upečené, na špajdľu sa cesto nelepí.
Ak špajdľu vytiahnete suchú, vyberte koláč z rúry a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí vyklopte na väčší tanier alebo na druhý plech a opatrne zložte alobal. Jablká by mali mať skaramelizovanú štruktúru.
4
Puding uvaríme s mliekom a cukrom, dôkladne miešame, nemal by byť príliš tuhý. Necháme tiež vychladnúť a potom do neho vmiešame kyslú smotanu. Navrstvíme na koláč a ako poslednú vrstvu dáme vyšľahanú smotanu so stužovačom. Posypeme kakaom a dáme dôkladne vychladiť
zdroj: StarasBija. com