Budeme potrebovať:
Cesto:
20 g – droždie
1/2 lyžičky – prášok do pečiva150 g – polohrubá múka
150 g – hladká múka
1 lyžička – kr. cukor
1 lyžička – soľ
100 ml – mlieko
100 ml – teplá voda
2 lyžice – olivový olej
2 strúčiky – cesnak
vajíčko na potretie
ľanové semienka
Ďalej budeme potrebovať:
olivy – zelené aj čierne
Postup:
1.
Mlieko zohrejeme, pridáme lyžičku cukru a droždie. Necháme vzísť kvások.
2.
Polohrubú a hladkú múku zmiešame v miske, pridáme soľ, prášok do pečiva, olivový olej, prelisovaný cesnak a kvások. Premiešame, pridáme 100 ml teplej vody a spracujeme riedke cesto, ktoré posypeme hladkou múkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
3.
Potom z cesta odoberieme menšie kúsky, ktoré dostatočne posypeme hladkou múkou a rukami spracujeme do tuhšieho cesta a spracujeme do tenšieho valčeka. Kraj obmotáme okolo paličky, na ktorú sme striedavo napichali zelenú a čiernu olivu a cesto obmotáme až po vrch.
4.
Napichnuté špajle ukladáme na papierom vyložený plech na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov do zlatista. Pred pečením nezabudneme vrch cesta potrieť rozšľahaným žĺtkom a ešte môžeme posypať semienkami alebo hrubou soľou. Namiesto olív môžete použiť aj sušené paradajky.
Zdroj: NejRecept.cz