Na prípravu budeme potrebovať:
200 g sušienok,
200 g mletých vlašských orechov,
100 g čokolády na varenie,
100 g pr. cukru,
125 g masla,
1 pomaranč.
Na prípravu plnky budeme potrebovať:
750 ml mlieka,
7 PL kr. cukru,
6 PL kukuričného škrobu,
125 g masla,
200 g čokolády na varenie,
100 g bielej čokolády,
dlhé detské piškóty.
POSTUP:
Krok 1
Sušienky si rozmixujeme alebo rozdrvíme pomocou valčeka na cesto. Pridáme cukor, orechy a nastrúhanú pomarančovú kôru. Maslo si rozpustíme, pridáme čokoládu a za stáleho miešania spojíme. Keď máme čokoládu roztopenú, pridáme pomarančovú šťavu a poriadne premiešame. Takto pripravenú hmotu prilejeme ešte horúcu do sušienok, spojíme a necháme vychladnúť.
Krok 2
Pripravíme si formu srnčieho chrbta dlhú cca 27 cm a vysypeme ju orechami.
Krok 3
Kukuričný škrob zmiešame s mliekom a poriadne vyšľaháme, aby sme nemali hrudky. Pridáme cukor a za stáleho miešania varíme na ohni, pokiaľ nám hmota nezhustne. Za občasného miešania necháme vychladnúť.
Krok 4
Maslo si vyšľaháme do peny a postupne pridáme hmotu s kukuričným škrobom. Musíme však dávať pozor, aby obidve hmoty mali izbovú teplotu, inak sa môže stať, že sa nám výsledná plnka zrazí. Vymiešanú plnku rozdelíme na 2 časti v pomere 1:2.
Krok 5
Nad parou si roztopíme osobitne tmavú a bielu čokoládu. Do jednej časti plnky si priemiešame bielu čokoládu a do druhej časti plnky tmavú.
Krok 6
Tmavú plnku si navrstvíme na kraj formy, ktorú sme vysypali mletými vlašskými orechami. Poukladáme dlhé detské piškóty a mierne ich stlačíme dovnútra. Zakryjeme ich tenkou vrstvou hnedého krému, aby ich nebolo vidno a môžeme navrstviť bielu plnku. Znova nanesieme tmavú plnku, poukladáme dlhé piškóty a zakryjeme ich. Rovnomerne nanesieme bielu plnku a na tú si navrstvíme sušienkovú hmotu, ktorú sme si pripravili na začiatku.
Krok 7
Necháme vychladiť, nakrájame na rezy a podávame.
TIP: Piškóty môžeme máčať v pomarančovej šťave, mlieku, káve alebo pokropiť chutným koňakom.
Zdroj:coolinarika.com