Jednoduchý orieškový rez, ktorý pripravíte aj bez skúseností a pritom veľmi dobrý.
Potrebujeme:
cesto:
6 ks bielku
250 g Kr. cukor
250 g mleté lieskové alebo vlašské orechy
2 lyžice polohrubá múka
krém:
6 ks žĺtka
2 lyžice mlieko
140 g práškový cukor
50 g biela čokoláda
150 g maslo
poleva:
200 g biela čokoláda
6 lyžíc olej
Postup:
- Bielka vyšľaháme do tuhej peny a postupne pridávame cukor a šľaháme. Dostaneme lesklú penu, do ktorej jemne – už len vareškou vmiešame mleté orechy zmiešané s múkou.
- Cesto navrstvíme na plech o rozmere 21 x 36 cm, ktorý sme vopred vymastili tukom a vysypali hrubou múkou. Pekne uhladíme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 minút.
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme do tuhej peny vo vodnom kúpeli, pridáme mlieko a šľaháme do hustej peny. Odstavíme a do horúcej peny pridáme na kocky nalámanú bielu čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí. Necháme vychladnúť a pridáme na menšie kocky nakrájané maslo. Mixérom vyšľaháme krém, ktorý rozotrieme na koláč. Odložíme do chladničky a pripravíme polevu.
- Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke, pridáme olej a spojíme. Navrstvíme na krém a necháme stuhnúť v chladničke. Pred krájaním koláč vyberieme z chladničky cca 15 minút skôr, aby sa poleva nelámala. Odporúčame krájať ostrým horúcim nožom.
Zdroj: kolaci biz