Obľúbené kysnuté koláče. Vanilkový alebo škoricový cukor dodá osím hniezdam neodolateľnú chuť!
Potrebujeme:
500 g hladká múka
25 g čerstvé droždie
400 ml mlieka
1/2 lyžičky Kr. cukor
200 g práškový cukor
200 g maslo
5 ks žĺtka
1 ks citrón – kôra
2 bal.vanilkový cukor
1 lyžička škorice
štipk asoľ
1 ks vajce
Postup:
- Do pohára si nalejeme trochu mlieka a dáme si ho ohriať do mikrovlnky. Pridáme Kr. cukor a droždie – necháme si pripraviť kvások.
- Múku si zmiešame v miske so zvyšným mliekom, pridáme citrónovú kôru, žĺtky a štipku soli. Nakoniec pridáme kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť (cca pol hodiny).
- Maslo si vymiešame s práškovým cukrom do peny.
- Vykysnuté cesto si rozdelíme na 2 časti. Každú časť si rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Potrieme rozšľahaným maslom s práškovým cukrom a zrolujeme. Krájame 2-3 cm osie hniezda, ktoré ukladáme na plech, ktorý sme si vyložili papierom.
- Necháme odstáť na teplom mieste cca pol hodinu. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Po 20 minútach osie hniezda vyberieme, polejeme horúcim mliekom (200 ml) a posypeme vanilkovým cukrom alebo škoricou. Vrátime späť do rúry a pečieme ďalších 20 minút. Dobrú chuť!
Zdroj: Nosalty