Po upečení je nádherne voňavá, vo vnútri mäkká a šťavnatá. Neodoláte.
Potrebujeme:
Na 10 porcií
1 bravčová šunka vcelku
2 mrkvy
1 petržlen
1/4 zeler
1/3 póru
klinček
180 g marhuľového džemu
250 g medu
2 čajové lyžičky horčice
1 rozpolená cibuľa
škorica
Postup:
Celkový čas prípravy: 120 min
Cibuľu olúpte a rozpoľte, očistite mrkvu, zeler a petržlen, pokrájajte. Pór nakrájajte na kolieska.
Šunku vybaľte, opláchnite a spoločne so zeleninou presuňte do väčšieho hrnca. Zalejte vodou, aby bola šunka úplne ponorená. Varte šunku kožou nahor na miernom plameni cca 40–50 minút. Mäso tak získa vôňu a chuť po zelenine, vývar je možné použiť aj na prípravu polievky.
Šunku vyberte a nechajte bokom. Predhrejte si rúru na 150 °C. Pripravte si marinádu z medu, džemu, škorice, horčice a 400 ml vody. Všetko premiešajte v malom hrnci, povarte a zredukujte na hustú marinádu.
Vychladnutú šunku pokrájajte na koži krížom a ozdobte celým klinčekom. Potrite marinádou a presuňte ju do pekáča. Pečte cca 60 minút dozlatista, občas potierajte marinádou a výpekom.
Hotovú šunku krájajte na plátky a podávajte tradične s chlebom, horčicou, chrenom a kyslou uhorkou. Alebo si k nej pripravte zemiakovú kašu.