Profesionálna vianočka ako na to

via

Potrebujeme:

500 g hladká múka
50 g práškový cukor
50 g maslo
3 ks žĺtky
30 g čerstvé droždie
250 ml mlieka
1/2 lyžičky soľ
vajíčko na pomazanie

Postup:

  1. Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu, preto ich vyberte o niečo skôr z chladničky.
  2. 100 ml mlieka ohrejeme, pridáme lyžičku cukru, lyžičku múky a droždia. Necháme nakvasiť.
  3. Ostatné suroviny zmiešame v miske (múku preosejeme minimálne 2 x cez jemné sito), pridajte kvások a spracujte hladké a pružné cesto.(Kto ľúbi hrozienka môže ich pridať do cesta.)
  4. Cesto preložíme na pracovnú dosku, rozdelíme na 6 rovnakých guličiek a zakryjeme ich utierkou. Necháme kysnúť 20 minút a rukou znova každú guľôčku spracujeme. Necháme znovu kysnúť 20 minút.
  5. Z guličiek vytvarujeme valčeky, ktoré na hornej časti spojíme, označíme si každý valček číslom (začíname zľava 1 …. až po pravý kraj, kde je číslo 6).
  6. A môžeme pliesť. Postup je nasledujúci:
    6 preložíme na pozícii 1.
    1 preložíme na pozícii 6.
    6 preložíme na pozícii 3.
    5 preložíme na pozícii 1.
    1 preložíme na pozícii 4.
    2 preložíme na pozícii 6.
    Takto postup opakujeme až do konca. Pre istotu prikladáme aj fotografiu:

  7. Vianočku necháme kysnúť 20 minút na plechu, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme vajíčko uschnúť (trvá to cca 15 minút) a znova potrieme vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 25 minút.

Zdroj: Coolinarika com

You Might Also Like