Zdravý domáci kváskový chlebík. Pripravte si dom chlieb ktorý si budete piecť stále.
Potrebujeme:
240 g pšeničnej krúpy
1/2 l teplá voda
200 ml biely jogurt
25 g čerstvé drožide
3 lyžice mäkké maslo
1,5 lyžičky soľ
250 g pšeničná múka celozrnná
800 g hladká múka
Postup:
- Pšeničné krúpy varíme v malom množstve vriacej vody pol hodinu. Počas varenia sa môže odpariť voda, preto sledujeme, či jej je dostatok a v prípade ak nie, tak priebežne dolievame.
- V malom množstve teplej vody (50 ml) si pripravíme kvások. Hladkú múku (3 lyžice si odložíme bokom), celozrnnú múku, soľ, mäkké maslo, biely jogurt, krúpy, pripravený kvások zmiešame a postupne prilievame teplú vodu a vymiešame hladké cesto, ktoré vložíme do olejom vymastenej misky a zakryjeme utierkou. Necháme odpočívať na chladnom mieste celú noc.
- Druhý deň cesto vyberieme a na pomúčenej pracovnej doske ho rozdelíme na 2 časti. Vytvarujeme bochníky chleba a zakryté ich necháme kysnúť na teplom mieste jednu hodinu.
- Pred pečením vrch posypeme múkou (3 lyžice) prekrojíme ostrým nožom na 3-4 miestach. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 250 stupňov prvých 7 minút, potom teplotu znížime na 175 stupňov a pečieme ďalších 45 minút (aj menej – podľa veľkosti jednotlivých bochníkov). Upečený necháme na mriežke vychladnúť.
Zdroj: coolinarika com