Skúste skombinovať kakaový piškót s orechmi a malé makové záviny s jogurtovým krémom je to jednoducho neodolateľná kombinácia. Týmto dezertom iste očaríte aj veľmi náročných hostí.
Potrebujeme:
cesto
400 g kyslej smotany
2 ks vajcia
8-10 lyžíc cukru
40 g mletých vlašských orechov
3 lyžice kakaa
4 lyžice oleja
250 g hrubej múky
1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
Cesto na makový závin:
150 g tvarohu
50 ml oleja
100 g Kr. cukru
50 g kyslej smotany
1 ks vajce
1/2 lyžičky jedlej sódy
400 g hladkej múky
Maková plnka:
80 g maku
100 ml mlieka
5 lyžíc cukru
1 pohárik zavárané čerešne
Jogurtový krém:
700 g jogurtu
150 g tvarohu
100 g práškového cukru
2 bal.vanilkového cukru
3 bal.želatíny
Postup:
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny a postupne pridáme ostatné prísady.
- Cesto vylejeme do formy s veľkosťou 20×35 cm a pečieme pri teplote 170 stupňov približne pol hodiny.
- Zmiešame všetky suroviny na makový závin.
- Zmiešame mak s teplým mliekom a cukrom.
- Cesto na makové záviny rozdelíme na 4 Rovňák časti.
- Cesto na makové záviny vyvaľkáme asi na 25 x 30 cm a natrieme makovou plnkou. Tú sme tiež rozdelili na 4 časti. Na okraj cesta naukladáme čerešne.
- Cesto zvinieme do rolády a všetky 4 záviny dáme piecť do rúry na 170 stupňov asi 20 minút.
- Na vychladnutý plát upečeného cesta naukladáme upečené záviny. Cesto môžeme predtým poliať sirupom z kompótu, aby bolo vláčne.
- Želatínu pripravíme podľa návodu na obale a pridáme do zmesi jogurtu, tvarohu, cukru a vanilky.
- Krémom zalejeme cesto sa záviny – pracujeme rýchlo, aby nám zmes nestuhla počas polievanie. Hotový koláč necháme stuhnúť na pár hodín v chladničke, najlepšie cez noc. Dobrú chuť!
Zdroj: coolinarika com