Ríbezľový koláč so snehovou čapicou

72433505_037a944cecf575_full

suroviny

Na korpus:

150 g masla (možno nahradiť Herou alebo Herou maslovú)
100 g krupicového cukru
2 ks žĺtky
300 g hladkej múky
1 bal.Kypriaci prášok do pečiva
tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy

Ďalej budeme potrebovať:

300 g ríbezlí (máme – ak mrazený, necháme ho trochu cca 15 minút, povoliť, nerozmrazujeme úplne)
2 hrste piškótové drti (detské piškóty rozdrvíme v mikroténovom sáčku valčekom alebo paličkou)
1 bal.Vanilkový cukor

Na bielkovou čiapku:

4 ks bielky
130 g krupicového cukru
štipku soli

postup prípravy

 

Zmäknuté maslo (Heru) vyšľaháme do peny. Pridáme žĺtky (musí mať izbovú teplotu) a opäť šľaháme. Potom pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.Ak máme čas, cesto necháme v mikroténe odpočívať v chladničke. Ak nemáme, pracujeme hneď …

Cesto “uťapkáme” do formy (26 cm priemer), zdvihneme okraje. Vidličkou popicháme a dáme predpiecť do rúry vyhriatej na 170 st. 15 minút.

Ríbezle premiešame s cukrom a piškótovú drví a nasypeme na predpečené cesto.

Bielky vyšľaháme so štipkou soli a po častiach pridávame cukor. Šľaháme do hustej, lesklé konzistencie. Vyšľahaný sneh rozotrieme stierkou na ríbezle. Teplotu v rúre znížime na 120 st. a pečieme, resp. sušíme, ďalších cca 20 minút.

Múčnik potom necháme na mriežke vychladnúť.Lepšie je až na druhý deň, keď nám cesto krásne zvláčni.

Zdroj:nejrecept

You Might Also Like