Ak máte doma lístkové cesto, určite vám odporúčame vyskúšať túto dobrotu na slano. Skvele sa hodí na všetky oslavy k vínku alebo šampanskému.
Potrebujeme:
1 balenie lístkového cesta
Na syrovú plnku:
2dl smotana
2 vaječné žĺtky
150g eidam syr
150g údený syr
100g masla
soľ
čierne korenie
mletý muškátový oriešok
1 balenie lístkového pečiva
Na pečenie:
olej
1 vajce
Postup:
1.Najskôr si urobíme syrový krém tak, aby nám stihol včas vychladnúť. Do hrnca dáme studenú smotanu a pridáme žĺtky a miešame ručnou metličkou do hladka
2.Nastrúhame si oba druhy syra, z eidamu si odložíme asi 50g nabok na ozdobu. Zvyšok syra primiešame do smotanovej zmesi a pomaly zohrievame, kým nezhustne, ale nesmie vrieť.
3:Keď krém vychladne, pridáme mäkké maslo a šľaháme až do peny. Podľa chuti osolíme, okoreníme a pridáme muškátový oriešok. Krém dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a odložíme do chladničky vychladnúť.
4.Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm a nakrájame na pásy široké 2 cm. Pásy cesta navinieme na naolejované kovové rúrky tak, aby neboli príliš voľné, ani príliš tesné, ale aby sa závitky mierne prekrývali.
5. Rolky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a natrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v predhriatej rúre pri 210°C asi 10 minút. Necháme mierne vychladnúť a stiahneme ich z kovových rúrok. Necháme úplne vychladnúť.
6. Vychladnutým krémom plníme pripravené rolky z lístkového cesta. Nakoniec konce roliek posypeme strúhaným syrom. Dobrú chuť.