Jahody môžete zameniť za iné ovocie – mandarínky, banán, namiesto cukru použiť med alebo javorový sirup a miesto kakaa použiť kvalitné horkú čokoládu a sladká dobrota to bude tak či tak 🙂 Autor: Naďa I. (Rebeka)
Potrebujeme:
6 ks vajec
70 g práškového cukru
50 g kakaa
200 ml šľahačky
6 ks čerstvých jahôd
Postup prípravy:
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme do hustej peny. Do nej potom po častiach pridávame preosiate kakao. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na pevný sneh, ktorý opatrne stierkou vmiešame do žĺtkovej-čokoládovej hmoty.
- Nízky (klasický) plech vystelieme papierom na pečenie a cesto pekne stierkou urovnáme. Pečieme v rúre na 200 st. 7 až 10 minút (záleží na rúre). Ak nie sme si istí, do cesta opatrne zasunieme špajdľu, ak je suchá máme hotovo.
- Upečený plát prikryjeme čistým papierom na pečenie a s týmto obrátime do ďalšieho plechu alebo na tácku. Vrchný papier (pôvodne dolná pri pečení) opatrne zložíme a s tým novým papierom roládu zmotáme a necháme vychladnúť.
- Šľahačku ušľaháme do tuha, nesladíme, je sladká dosť. Umyté a odkvapkané jahody nakrájame nadrobno. Roládu opatrne rozvinieme, potrieme ušľahanou šľahačkou, posypeme jahodami a zmotáme. Necháme stuhnúť v chladničke. Dobrú chuť.
Zdroj: Naďa I. (Rebeka)