Oslaďte sebe, deťom či komukoľvek inému život prostredníctvom týchto domácich karameliek. Nie sú diétne, ani zdravé, ale plné cukru a výborného masla, ktoré vytvoria jemnú a na jazyku rozplývajúcu sa karamelovú chuť. Urobte ich tento rok na Vianoce ako netradičný, avšak chuťovo dokonalý dezert.
Potrebujeme:
Na 20 porcií
150 ml mlieka
450 g trstinového cukru
115 g masla
1 plechovku salka
Postup:
Celkový čas prípravy: 30 min.
Dajte všetky ingrediencie do väčšieho hrnca a za stáleho miešania rozpustite nad miernym ohňom.
Priveďte do varu a nechajte prebublávať 10 až 15 minút, v medzičase občas zamiešajte, aby sa neprichytávala zmes ku dnu. Ak je zmes hotová spoznáte tak, že trošku naberiete a kvapnete ju do pohára studenej vody – mala by sa utvoriť gulička. Pokiaľ máte cukrársky teplomer, čakáte na teplotu 118 °C.
Odoberte z platne a miešajte, kým zmes nezhustne a nezačne sa ťahať.
Zmes vlejte do papierom vyloženej štvorcovej formy (20 x 20 cm).
Nechajte úplne vychladnúť a rozkrájajte na štvorčeky (či iný vami zvolený tvar).
Dobrú chuť.