Výborná slaná torta. Torty nemusia byť iba sladké, ale môžu byť pripravené aj na slano.Ten kto má radšej slané, dá určite prednosť tejto vynikajúcej slanej torte.
Potrebujeme:
cesto:
6 ks vajcia
6 lyžíc polohrubá múka
75 ml olej
štipka soľ
300 g špenát
Plnka:
300 g smotanový syr
500 g kyslá smotana
400 g šunka
paradajka
vajíčka
uhorka
olivy
špargľa
petržlenová vňať
bazalka
smotanový syr na ozdobu
Postup:
- Špenát na cesto sparíme. Sparený špenát nakrájame na menšie kúsky a rozdelíme ho na polovicu.
- Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie s priemerom 24 cm, dno vyložíme papierom na pečenie.
- Budeme piecť tri rovnaké cestá, čiže všetky suroviny na cesto rozdelíme na polovicu. 2 bielky vyšľaháme do tuhej peny, pridáme žĺtky, soľ, 25 ml oleja a polovicu špenátu a preosiatu múku. Navrstvíme do formy, pekne uhladíme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 st. cca 8-10 minút. Takto upečieme 3 cesta. Jedno cesto bude bez špenátu.
- Smotanový syr vymiešame so smotanou, nadrobno nakrájanou šunkou, ochutíme soľou a korením. Náplň natrieme na pláty cesta a poukladáme na seba. Môžete ešte medzi jednotlivé pláty cesta poskladať plátkový syr alebo iné suroviny, ktoré máte radi.
- Vrch ozdobíme podľa vlastnej fantázie – uhorkou, petržlenovou vňaťou, špargľou, paradajkami, vajíčkami, olivami a boky môžete olepiť špenátom alebo bylinkami. Vrch ešte ozdobíme smotanovým syrom (pomocou cukrárskeho vrecka). Odložíme stuhnúť do chladničky a môžeme podávať.
Zdroj: Coolinarika com