Albóndigas con guisantes, čiže mäsové guľky s hráškom, sú jedným z najbežnejších španielskych jedál. Podávané s výraznou paradajkovou omáčkou, dobrým vínom a čerstvou bagetou by mohli byť spôsobom, ako sa aspoň chuťovo na chvíľu presunúť na slnečný juh.
Potrebujeme:
Na guličky:
Na omáčku: (paradajky môžete dať aj čerstvé)
Postup:
1. Mäso zľahka prepracujte s vajcom, strúhankou alebo nadrobeným svetlým pečivom, prelisovaným cesnakom, sekanú petržlenom, paprikou, mliekom, malou lyžičkou soli a poriadnou dávkou čerstvo mletého čierneho korenia. Navlhčenými rukami potom tvorte guličky.
2. Guličky môžete buď ako ja vo veľkej panvici na troche oleja osmažiť – stačí len do momentu, kedy sa zatiahnu a trochu opečú, dovaria sa potom v omáčke. Zdravšia verzia je olejom je len potrieť a upiecť v rúre a posledná možnosť je vložiť ich surové do vriacej omáčky a asi 20 minút variť priamo v nej.
3. Guličky vyberte dierovanou lyžicou z panvice a na výpeku nechajte zosklovatieť najemno pokrájanú cibuľu. Pridajte nasekaný cesnak, kolieska mrkvy a údenou papriku (omáčke dodá skvelý, ľahko zaúdený šmak), nechajte len pár sekúnd, zalejte vínom a priveďte do varu.
4. Vmiešajte Passatu (my máme doma radi veľa omáčky, preto dávam liter, ale dosť dobre si vystačíte aj len s 500 ml), bobkové listy, bylinky podľa chuti (hodí sa oregano, rozmarín, tymian, saturejka či ich mix), osoľte a bez bez pokrievky 20 minút povarte. Do panvice vráťte guľôčky aj so šťavou, ktorú pustili, a ešte asi 10 minút prehrievajte. Okoreňte a dochuťte trochou balzamového octu, prípadne cukru, ak máte radšej sladkú rajskú.
Dobrú chuť.