Potrebujeme:
Makové cesto (2x):
3 ks bielky
3 lyžice kr. cukor
5 lyžíc celý mak
2 lyžice polohrubá múka
1 lyžička prášok do pečiva
Bielkové cesto:
3 ks bielky
3 lyžice kr. cukor
3 lyžice polohrubá múka
2 lyžice olej
1 lyžička prášok do pečiva
krém:
500 ml mlieka
1 bal.vanilkový puding
6 ks žĺtka
7 lyžíc kr. cukor
200 g maslo
1 lyžička vanilková aróma
na vrch:
400 ml smotana na šľahanie
1 bal.stužovač
postup:
- Bielky s cukrom si vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme mak a nakoniec aj múku s práškom do pečiva. Takto pripravené cesto si navrstvíme na plech (20 x 27 cm), ktorý sme si vystlali papierom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 10 minút. Takto si pripravíme oba pláty makového cesta.
- Podobne si upečieme aj bielkové cesto, ale namiesto maku si pridáme olej.
- Žĺtky s cukrom si vymiešame, pridáme pudingový prášok, arómu a postupne pridáme mlieko. Spolu túto hmotu uvaríme na hustú kašu a necháme mierne vychladnúť.Do mierne vychladnutej hmoty pridáme maslo a za stáleho miešania rozpustíme. Necháme úplne vychladnúť.
- Na upečené makové cesto si navrstvíme 1/3 plnky, položíme bielkové cesto a pekne utlačíme. Znovu navrstvíme náplň a zakryjeme makovým cestom. Vrch potrieme trochou krému a trochu krému si odložíme na zdobenie.
- Smotanu na šľahanie si vyšľaháme so stužovačom a natrieme na vrch. Ozdobíme odloženým krémom a dáme do chladničky schladiť. Nakrájame na rezy a podávame. Mňam. Dobrú chuť!
Zdroj: coolinarika com