Potrebujeme:
1,5 kg tekvicovej dužiny (asi 2,2 kg neočistenej tekvice)
3 šalotky
3 lyžice olivového oleja
2 bobkové listy
4 klinčeky
štipka nastrúhaného muškátového orieška
kúsok muškátového kvetu
1,5 l hydinového vývaru
5 stoniek tymianu
150 ml smotany na šľahanie
petržlenová vňať
kyslá smotana
tekvicový olej
tekvicové semienka
Na mäsové knedličky:
500 g pomletého chudého hovädzieho
4 plátky tekvicového chleba
100 ml smotany na šľahanie
1 vajce
petržlenová vňať
1 lyžička medovej horčice
1 lyžica nasekaných rozmarínových ihličiek
štipka nastrúhaného muškátového orieška
mleté čierne korenie
soľ
Postup:
1.Šalotku očistíme, najemno pokrájame a v hrnci na rozohriatom olivovom oleji podusíme dosklovita. Pridáme tekvicu, pokrájanú na menšie kúsky, a krátko podusíme.
2.K tekvici pridáme bobkové listy, klinčeky, tymian, muškátový kvet a oriešok. Zalejeme vývarom a pod pokrievkou povaríme asi 20 minút na miernom plameni.
3.Pripravíme knedličky: Z plátkov chleba odrežeme kôrku, striedku pokrájame na kocky a namočíme do 100 ml smotany. Petržlenovú vňať najemno nasekáme. Namočený chlieb vytlačíme a zbavíme prebytočnej tekutiny. Zmiešame s mletým hovädzím mäsom, vajcom, nasekaným rozmarínom, so štipkou nastrúhaného muškátového orieška, s horčicou a polovicou nasekanej petržlenovej vňate. Ochutíme soľou a korením. Z mäsovej zmesi vytvarujeme malé guľky.
4.Z polievky vyberieme koreniny a tyčovým šľahačom ju rozmixujeme dohladka. Pridáme mäsové guľky a asi 10 minút ich povaríme v polievke na strednom plameni. Polievku odstavíme z plameňa, vmiešame smotanu a petržlenovú vňať.
5.Tekvicovú polievku s mäsovými knedličkami podávame s lyžičkou kyslej smotany, s pár kvapkami tekvicového oleja a posypanú opečenými tekvicovými semienkami.
Zdroj:dobre jedlo