Tajomná slaná torta

oli

Táto tajomná slaná torta je ideálna na Veľkú Noc. Chuťovo je neporaziteľná. Do plnky si môžete pridať vami voliteľné suroviny napr: olivy, kukurica.

Potrebujeme:

cesto:

300 ml horúca voda
1,5 kocky čerstvé droždie
1 lyžička Kr. cukor
2 lyžičky soľ
50 g maslo
1 ks vajce
700 g polohrubá múka

Plnka:

200 g syr
200 g šunka alebo saláma
oregano na posypanie
7 ks vajcia

Na potretie:

1 ks vajce
sezamové semienka
ľanové semienka

Postup:

  1. Do 100 ml vody pridáme lyžičku Kr. cukru, čerstvé droždie a pripravíme si kvások. Ostatné suroviny na cesto zmiešame v miske, pridáme vykysnutý kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
  2. Vajíčka uvaríme natvrdo, syr a šunku nakrájame na drobno.
  3. Cesto rozvaľkáme na veľký obdĺžnik. Na cesto poukladáme syr, šunku, posypeme oreganom a zrolujeme. Rolku rozvaľkáme do tvaru kruhu (alebo do tvaru formy). Formu vymastíme maslom a uložíme tam pripravené cesto. Pekne uhladíme a nožnicami narežeme toľko rezov do tvaru “+” koľko máme vajíčok.
  4. Uložíme vajíčka a skryjeme ich pod cesto. Necháme na teplom mieste nakysnúť cca pol hodinu. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a ľanovými semienkami.
  5. Pečieme pri teplote 200 stupňov prvých 10 minút. Potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ďalších 45 – 50 minút. Dobrú chuť!

Zdroj: coolinarika com

You Might Also Like