Nie je to až také zložité ako sa zdá. Jednoduché lístkové cesto s vynikajúcimi plnkami, ktoré osviežia a potešia každého labužníka.
Potrebujeme:
základ:
2 bal.lístkové cesto
Jablková plnka:
1 kg jablká
3-4 PL kr. cukor
2 PL detská krupica
1/2 lyžičky škorice
Tvarohová plnka:
750 g tvaroh
3-4 PL kr. cukor
1/2 ks citrón – kôra
1 bal.vanilkový cukor
Maková plnka:
300 g mletý tvaroh
4 PL kr. cukor
200 ml mlieka
1/2 ks citrón – kôra
Na potretie:
200 ml kyslá smotana
Postup:
- Jablková plnka:
Jablká očistíme, pridáme cukor a škoricu a dusíme do mäkka. Podusené zahustíme detskou krupicou, chvíľu povaríme a odstavíme. Necháme vychladnúť. - Maková plnka:
Mlieko ohrejeme, pridáme cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a nakoniec pridáme aj mak. Premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť. - Tvarohová plnka:
Všetky suroviny na prípravu tvarohovej náplne zmiešame v miske. - Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát (urobíme 4 veľké pláty, pečieme na veľkom plechu 25 x 30 cm). Upečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista, pred pečením nezabudnite popichať lístkové cesto vidličkou, aby sa príliš nenafúklo.
- Na väčší plech položíme plát cesta, potrieme ho kyslou smotanou, navrstvíme makovú plnku, položíme druhý plát cesta, potrieme smotanou, natrieme jablčnú náplň, položíme plát, znovu ho potrieme smotanou a navrstvíme tvarohovú plnku. Položíme posledný plát cesta a jemne ho zatlačíme, aby sme vytlačili všetok vzduch.
- V originálnom recepte je uvedené, že sa to pečie až po naplnení všetkými náplňami, ja som pieklapo jednom lístkové cesto a tak som vrstvila. Koláč stál asi 4-5 hodín a lístkové cesto krásne zmäklo (nasiaklo náplňami). Vrch bohato posypte cukrom a môžeme podávať. Dobrú chuť.
Zdroj: citromhab hu.