Trojfarebný koláč s lístkovým cestom

hup

Nie je to až také zložité ako sa zdá. Jednoduché lístkové cesto s vynikajúcimi plnkami, ktoré osviežia a potešia každého labužníka.

Potrebujeme:

základ:

2 bal.lístkové cesto

Jablková plnka:

1 kg jablká
3-4 PL kr. cukor
2 PL detská krupica
1/2 lyžičky škorice

Tvarohová plnka:

750 g tvaroh
3-4 PL kr. cukor
1/2 ks citrón – kôra
1 bal.vanilkový cukor

Maková plnka:

300 g mletý tvaroh
4 PL kr. cukor
200 ml mlieka
1/2 ks citrón – kôra

Na potretie:

200 ml kyslá smotana

Postup:

  1. Jablková plnka: 
    Jablká očistíme, pridáme cukor a škoricu a dusíme do mäkka. Podusené zahustíme detskou krupicou, chvíľu povaríme a odstavíme. Necháme vychladnúť.
  2. Maková plnka: 
    Mlieko ohrejeme, pridáme cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a nakoniec pridáme aj mak. Premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
  3. Tvarohová plnka:
    Všetky suroviny na prípravu tvarohovej náplne zmiešame v miske.
  4. Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát (urobíme 4 veľké pláty, pečieme na veľkom plechu 25 x 30 cm). Upečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista, pred pečením nezabudnite popichať lístkové cesto vidličkou, aby sa príliš nenafúklo.
  5. Na väčší plech položíme plát cesta, potrieme ho kyslou smotanou, navrstvíme makovú plnku, položíme druhý plát cesta, potrieme smotanou, natrieme jablčnú náplň, položíme plát, znovu ho potrieme smotanou a navrstvíme tvarohovú plnku. Položíme posledný plát cesta a jemne ho zatlačíme, aby sme vytlačili všetok vzduch.
  6. V originálnom recepte je uvedené, že sa to pečie až po naplnení všetkými náplňami, ja som pieklapo jednom lístkové cesto a tak som vrstvila. Koláč stál asi 4-5 hodín a lístkové cesto krásne zmäklo (nasiaklo náplňami). Vrch bohato posypte cukrom a môžeme podávať. Dobrú chuť.

Zdroj:  citromhab hu.

You Might Also Like