Jednoduchý a pre deti dobre stráviteľný koláčik. Francúzska pochúťka, ktorá poteší rovnako dospelých ako aj deti. Koláč môžeme vyvaľkať aj ako štrúdľu a naplniť rôznym ovocím. Tak hurá do toho!
Potrebujeme:
- 200 g tvarohu
200 g hladká múka
200 g maslo
2 ks vajce
0,5 lyžičky soľ
0,5 lyžičky prášok do pečiva
0,5 kg sliviek( alebo iné ovocie)
1 polievková lyžica kukuričný škrob
6 lyžíc hnedý cukor
podľa chuti práškový cukor
-
postup:
- Tvaroh dáme do hlbokej misky a rozmiešame ho do hladká pomocou mixéra. Použili sme tvaroh 9% tuku. Potom pridajte mäkké maslo a všetko znova premiešajte.
- Do hmoty pridajte vajíčka , všetko spojíme pomocou mixéra. Pridáme preosiatú múku, prášok do pečiva a potom soľ. Naposledy zmiešajte zmes s mixérom a z nej vytvorte guľu.
- Zabalíme vypracované cesto do potravinového vrecka a dáme do chladničky na 2 hodiny. Vychladené cesto rozdelíme na rovnaké kusy.
- Každú časť cesta vyvaľkáme do kruhu. Do stredu kruhu nasypeme trochu škrobu. Slivky umyte a nakrájajte na plátky.
- Položte 6-8 plátkov na škrob. Posypte slivky hnedým cukrom. Kraje cesta preložíme cez slivky a zatlačíne okraje. Slivky musia byť otvorené.
- Koláče položte na plech preložený pergamenovým papierom. Pečieme po dobu 20 minút pri teplote 200 stupňov. Hotové sušienky posypte práškovým cukrom a podávajte ešte teplé.
zdroj: sovkusom ru