suroviny
Na podkysnutie
100 ml vody
17-20 g čerstvého droždia
necelá lyžička sladom
130 g hladkej múky
Ďalej do cesta:
100 g vody
100 g cukru
štipka soli
pol rozšľahaného vajcia (zvyškom potom makovky pomažeme pred pečením)
350-360 g hladkej múky
100 g masla
mak na posyp pred pečením
postup prípravy
- Suroviny na kvasok dobre prešľaháme a hotový kvások necháme v teple hodinu kysnúť.
Po ho hodine k nemu pridáme zvyšok surovín, vymiesime cesto a zakryté ho necháme znovu kysnúť – aj 90 minút.Počas tej doby cesto dvakrát premiesime. - Vykysnuté cesto prepracujeme a rozdelíme na polovice.Každý kus vytvarujeme ako hrčku a necháme pár minút odpočinúť. Potom hrčky rozvaľkáme dogulata, plát cesta radlom rozrežeme na 6 klinov az každého umotáme rožok.
- Umotané makovky poukládáme na plech s pečenie fóliou (stredná cíp by mal ležať pod makovkou, aby sa pri kysnutí a pečení nerozvinula), ľahko im zahneme oba konce a necháme ich nakysnúť.
- Potrieme zvyškom vajcia, ktorý sme rozšľahali s 1-2 lyžicami vody, bohato posypeme celým makom a upečieme vo vyhriatej rúre.
- Pekla som s teplovzduchom, na 200 ° C, asi 18-20 minút.
- Inšpirovala som sa od: Iva Trhoňová Pekárnománie
Moja stránka s Hankou: Pečenie všetkého druhu ORIGINAL