Veľkonočný mazanec

maz

K veľkej noci neodmysliteľne patrí sladký mazanec. Tu je vynikajúci recept, z tejto dávky urobíte dva kusy.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky
200 – 250 ml mlieka
150 g masla
100 g kryštálového cukru
50 g nasekaných mandlí
50 g hrozienok
30 g vlašských orechov
2 – 3 žĺtky
citrónová kôra
balenie čerstvého droždia
1/2 balíčka vanilínového cukru
1– 2 PL rumu
muškátový kvet
mletý aníz
štipka soli
vajíčko na potieranie
kúsok masla na potretie

Postup:

Z droždia, cukru, vlažného mlieka a 2 PL múky urobte kvások a uložte ho na teplé miesto. Prepláchnuté hrozienka dajte do misky a zalejte ich rumom. Vo väčšej mise zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru a korenia. Do zmesi pridajte kvások, žĺtky, hrozienka, dve tretiny posekaných mandlí, nasekané orechy a nakoniec rozpustené maslo. Vrch môžete posypať mandlovými lupienkami.

Cesto spracujte, povrch posypte trochou múky a nechajte dobre vykysnúť. Hotové cesto premieste na doske a rozdeľte na dve časti a vytvarujte na bochníky. Tie presuňte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte podkysnúť. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mazance uprostred narežte malým krížom, potrite vajíčkom, posypte zvyškom mandlí a dajte piecť – 5 až 10 minút prudko pečte, potom teplotu znížte na 160 stupňov a pečte približne 45 minút.

Ku koncu môžete teplotu znížiť na 100 stupňov a prikryť bochníky papierom na pečenie, aby neprihoreli. Upečené mazance potrite rozpusteným maslom, presuňte ich na kovový rošt, aby vychladli. Servírujte rozkrájané s priloženým maslom alebo s džemom.

Tip: Pri vysokých kysnutých cestách, ako sú mazanec, posúch alebo vianočka, si prepečenie až po stred overte drevenou špajdľou.

Zdroj: everydayme.hu

You Might Also Like