Vianočná štóla plná chutí

stola

Štóla plná mandlí, kandizovaného ovocia a fantastických chutí, ktoré sa prelínajú.  Upečte a skúste si zahriznúť do jemnej krehkej štóly ktorá nemá chybu.

 

Potrebujeme:

340 g polohrubej múky
110 ml mlieka
200 g masla
42 g droždia (1 kocka)
45 g kryštálového cukru
1 lyžička soli
kôra z 1 pomaranča
kôra z 1 citróna
60 g sušených hrozienok
60 g sušených brusníc
60 g kandizovanej pomarančovej kôry
60 g mandľových lupienkov
1 vajíčko
80 g práškového cukru

POSTUP:

Droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku a pridáme 110 g múky. Odložíme na teplé miesto a počkáme asi 5 minút, kým sa vytvorí kvások.

V mixéri  zmiešame 150 g zmäknutého masla, kryštálový cukor, soľ, pomarančovú aj citrónovú kôru, 230 g múky a pripravený kvások. Vymiesime vláčne cesto (miesime asi 8 minút na strednej rýchlosti). Prenesieme ho do misky a necháme 20 minút podkysnúť.

Potom ručne primiesime sušené a kandizované ovocie a mandľové lupienky. Každé ovocie pridáme zvlášť. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý necháme v miske zakrytý utierkou podkysnúť 1 hodinu.

Vykysnutý bochník rozdelíme na polovice a každú rozvaľkáme na hrubšiu placku. Cesto preložíme na 3-krát ako list a na vrchu vytvoríme chrbátik typický pre štólu. Takto pripravené štóly necháme ešte 10 minút podkysnúť na plechu.

Pred pečením odstránime vyčnievajúce ovocie, aby počas pečenia nezhorelo. Potrieme rozšľahaným vajíčkom so štipkou soli a pečieme pri 180 ° C asi 30 – 40 minút.

Upečené štóly potrieme 50 g rozpustného masla a obalíme v práškovom cukre.  Práškovým cukrom nešetríme. Rozpustené maslo a práškový cukor na povrchu vytvoria ochrannú vrstvu, vďaka ktorej štóly dlhšie vydržia.

zdroj: coolinarika com

 

You Might Also Like