Jednoduché šišky pripravené bez vyprážania. Naplniť ich môžete džemom, čokoládovou náplňou alebo lekvárom.
Potrebujeme:
600 g hladká múka
150 g Kr. cukor
5 ks vajcia
120 ml mlieka
150 g rozpustené maslo
1 kocka droždie
1 ks citrón – kôra
1 ks pomaranč – kôra
štipka soľ
1 bal.vanilkový cukor
marmeláda alebo lekvár na plnenie
práškový cukor na posypanie
Postup:
-
V teplom mlieku rozpustíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme vzísť kvások.
-
Maslo rozpustíme a necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu. Je dôležité, aby všetky suroviny mali izbovú teplotu, preto ich vyberieme z chladničky skôr.
-
Vo väčšej miske zmiešame preosiatu múku, cukor, vanilkový cukor, nastrúhanú kôru z citróna a pomaranča, rozpustené maslo. Postupne pridávame jedno vajíčko po druhom a za každým dôkladne vymiešame, pridáme štipku soli a kvások. Cesto necháme odpočívať v teple, zakryté utierkou, kým zdvojnásobí svoju veľkosť.
-
Rúru predhrejeme na 180 stupňov, pripravíme plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom.
-
Na mierne pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku (3-4 cm), pohárom vykrojíme šišky, ktoré poukladáme na plech a necháme kysnúť cca 15 minút a dáme ich piecť. Pečieme cca 15-20 minút.
-
Po upečení šišky naplníme cez malú dierku striekačkou a posypeme ich práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Zdroj: coolinarika.com