Budeme potrebovať:
Cesto:
1/2 kg – hladká múka
2 ks – vajcia
1,5 dl – olej
lyžička – soľ
2,5 dl – mlieko
kocka droždia
lyžička – cukor
Na dokončenie:
200 g – anglická slanina
100 g – sušená šunka
150 g – tvrdý syr (napríklad čedar)
Postup:
1.
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a trochu múky, zľahka zamiešame a necháme vzísť kvások. Pridáme ostatné suroviny a vymiešame hladké cesto, ktoré posypeme múkou a necháme cca 1 hodinu kysnúť.
2.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 dielov. Každý diel rozdelíme na 3 dieliky. Z každého dieliku rozvaľkáme úzke valčeky, poukladáme ich pásikom slaniny a spletieme do žemle.
3.
Žemličky preložíme na plech, posypeme na kocky nakrájanou šunkou, nastrúhaným syrom a necháme ešte 10 minút kysnúť.
4.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C do zlatista.
Ďakujeme za recept – NejRecept.cz