Vynikajúce slaninovo-syrové žemličky

16974911-41ba9a1058ff65-full

Budeme potrebovať:

Cesto:

1/2 kg – hladká múka
2 ks – vajcia
1,5 dl – olej
lyžička – soľ
2,5 dl – mlieko
kocka droždia
lyžička – cukor

Na dokončenie:

200 g – anglická slanina
100 g – sušená šunka
150 g – tvrdý syr (napríklad čedar)

Postup:

1.

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a trochu múky, zľahka zamiešame a necháme vzísť kvások. Pridáme ostatné suroviny a vymiešame hladké cesto, ktoré posypeme múkou a necháme cca 1 hodinu kysnúť.

2.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 dielov. Každý diel rozdelíme na 3 dieliky. Z každého dieliku rozvaľkáme úzke valčeky, poukladáme ich pásikom slaniny a spletieme do žemle.

3.

Žemličky preložíme na plech, posypeme na kocky nakrájanou šunkou, nastrúhaným syrom a necháme ešte 10 minút kysnúť.

4.

Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C do zlatista.

Ďakujeme za recept – NejRecept.cz

You Might Also Like