Budeme potrebovať:
Na chlieb:
675 g – polohrubá múka
550 ml – horúca voda
7 g – sušené kvasnice
2 lyžičky – soľ
1 lyžička – kr. cukor
Ďalej budeme potrebovať:
100 g – maslo
2 lyžice – petržlenová vňať
4 strúčiky – cesnak
50 g – tvrdý syr
2 lyžice – olivový olej
Postup:
1.
Pripravíme si chlebíček: 125 ml vody si zmiešame s cukrom a droždím a pripravíme si kvások
2.
V druhej miske si zmiešame ostatné suroviny, pridáme kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť (cca 1,5 hod.).
3.
Rúru si predhrejeme na 250 stupňov a do spodnej časti umiestnime pekáč s vodou.
4.
Vykysnuté cesto si spracujeme, vytvarujeme si dlhý chlebíček, ktorý na povrchu nožom nadrežeme. Pečieme cca 10 minút spolu s pekáčom s vodou a následne pekáč s vodou vyberieme a dopečieme chlebíček (cca 15 minút). Upečený chlieb necháme vychladnúť.
5.
Chlebík si narežeme z vrchu (ale neprekrajujeme ho až celkom).
6.
Maslo si roztopíme na ohni, pridáme olivový olej a prelisovaný cesnak. Spolu premiešame a potrieme chlebíček (i medzery). Do medzier si naukladáme aj syr, ktorý sme si nakrájali na plátky. Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a zabalíme ho do alobalu.
7.
Pečieme cca 15 minút vo vopred predhriatej rúre pri teplote 150 stupňov. Dobrú chuť!
Zdroj: Coolinarika