Trochu pracnejší ale, o to krajší a chutnejší zákusok. Pridaním lahodnej šľahačky koláčik pekne zjemní.
Potrebujeme:
cesto:
3 ks vajcia
4 lyžice kr. cukor
4 lyžice polohrubá múka
štipka soľ
2 lyžičky vanilková esencia
krém:
7 ks vajcia
5 plátkov želatína
4 lyžice hladká múka
1 l mlieko
16 lyžíc kr. cukor
2 lyžice kakao
1/2 l smotana na šľahanie
vrch:
300 ml smotana na šľahanie(voliteľné)
Postup:
- Žĺtky vymiešame s cukrom, štipkou soli a vanilkou do peny, pridáme múku a nakoniec zľahka vmiešame ušľahaný sneh z bielkov.
- Cesto navrstvíme na plech o veľkosti 20 x 30, ktorý sme dôkladne vymastili tukom a vysypali múkou. Pečieme pri teplote 170 stupňov cca 15 minút.
- Žĺtky vymiešame so 4 lyžicami cukru, pridáme 4 lyžice hladkej múky.
- Želatínu pripravíme podľa návodu na obale.
- Do mlieka pridáme žĺtkovú hmotu a varíme do zhustnutia. Hustú kašu necháme vychladnúť. Bielky vyšľaháme s 8 lyžicami cukru do tuhého snehu.
- Smotanu vyšľaháme so 4 lyžicami cukru do tuhej šľahačky. Sneh zmiešame so šľahačkou a jemne ho vmiešame i s napučanou želatínou do žĺtkovej hmoty.
- Krém rozdelíme na 2 časti, do jednej pridáme kakao a premiešame. Odložíme na 15 minút do chladničky. Po 15 minútach jemne premiešame a navrstvíme na upečené cesto tak že biely a tmavý krém striedame. Lyžicou urobíme mramorový vzor.
- Na vrch vyšľaháme šľahačku. Dobrú chuť!
Zdroj: coolinarika com