Zemiaky -sú častým hosťom na našom stole. A zaslúžene, pretože tento zeleninový pokrm sa dokonale zladí s akýmkoľvek šalátom, mäsom, hydinou, rybami …
“Presne tak!” Chcem sa s vami podeliť o nový netradičný recept na pečené zemiaky .Vrcholom tohto pokrmu je pikantná marináda s cesnakom, sójovou omáčkou a medom, ktorá dodá zemiakom zlatý nádych a chrumkavú chuť .
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
2 lyžice sójová omáčka
2 lyžice rastlinný olej
3 lyžice nie príliš štipľavej horčice (môže byť kremžská)
1 polievková lyžica kvetový med
4-5 strúčiky cesnaku
sušené bylinky podľa chuti (oregano, bazalka, majorán)
soľ podľa chuti
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme, dáme variť v celku aj zo šupou do vody. Keď sa voda varí ,pridáme trochou soli a varíme na miernom ohni, kým nezmäknú.
Vodu zlejeme, necháme zemiaky mierne vychladnúť.
Pripravíme sójovú marinádu : Zmiešajte v miske sójovú omáčku, med, horčicau sušené bylinky,pretlačený cesnak a rastlinný olej. Soľ nie je nutné pridávať, pretože sójová omáčka je už slaná, a my sme varili zemiaky v osolenej vode.
Čo sa týka medu domnievame sa, že má veľmi výraznú chuť, ktorá môže zabiť chuť ďalších prísad. Ak nie ste zástancom medu v marináde, môžete ho úplne vynechať.
Zemiaky nakrájame na mesiačiky a pridáme do misy s marinádou. Necháme odstáť.
Pečenie na troche oleja pri 200 stupňoch do zlatista.
Dobrú chuť
Zdroj: takprosto cc